Met ingang van 1 januari zullen de prijzen van de boeken worden verhoogd. Dat is meestal het gevolg van de verhoging van de btw van 6 naar 9%.
Als boekhandel kunnen wij niet naar believen de prijzen vaststellen. Dat doen de uitgeverijen. Het online magazine ‘
De Correspondent’ geeft ook boeken uit en in de aflevering van 28 december legt de medewerker helder uit wat dit betekent.
We publiceren een relevant deel van de tekst hier om u te informeren over de achtergrond van deze prijsverhoging.
Voor het hele artikel verwijzen we u naar deze
LINK.
In 2019 is het dankzij een wetswijziging mogelijk om boekenprijzen aan te passen. Dat vergt wat uitleg, dus bear with me.
Vanaf 1 januari verhoogt het kabinet-Rutte III het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. Dat lage tarief geldt voor nuttige dingen als water, een bezoek aan je kapper – en voor papieren boeken.
Wat dat betekent? Na de jaarwisseling verandert de prijs van een boek van 18 euro inclusief 6 procent btw ineens naar 18 euro inclusief 9 procent btw. Vooral boekhandels merken dat: zij maken 3 procent minder winst per boek, wat nogal oploopt op een hele winkelvoorraad. Doorrekenen aan hun klanten kunnen ze niet, want de uitgevers bepalen de prijs van boeken.
Normaal gesproken kunnen uitgevers de prijzen van boeken niet zomaar aanpassen. Nederland kent de Wet op de vaste boekenprijs, die voorschrijft dat ieder boek in ieder geval het eerste jaar na verschijnen een vaste verkoopprijs heeft. Iedere verkoper moet zich daaraan houden. Korting geven kan alleen incidenteel en alleen met tijdig aangemelde acties. Daarom bestaan er geen ‘prijsvechters’ onder de boekwinkels, zoals je die wel hebt onder de supermarkten.

De gedachte hierachter is dat zonder prijsconcurrentie de boekenbranche meer inkomsten heeft en dat daardoor ook de minder commerciële boeken kans maken om uitgegeven te worden. Dat komt de diversiteit in het boekenaanbod ten goede.
Daarom gaat de btw-verhoging in het boekenvak gepaard met een extra wijziging: uitgevers mogen de prijs van ieder boek aanpassen, ook als ze minder dan een jaar geleden zijn gepubliceerd. Zo kunnen uitgevers door de verkoopprijs iets te verhogen de lagere inkomsten van de boekhandel compenseren. Om tegemoet te komen aan de boekhandels, nog altijd dé plek waar onze boeken gekocht worden, werken we hieraan mee door onze boekenprijzen te herzien.

Sommige browsers, zoals Google Chrome, geven aan dat deze site niet volledig beveiligd is. We hechten eraan op te merken dat dit alleen geldt voor het doorgeven van gevoelige informatie als creditcardgegevens. Wees gerust: we vragen nooit om dit soort gegevens.