
De Dames van Amesz
Van Jacobus Amesz tot en met Gijs Roodhorst 1886-1999 en verder…
Jacobus Amesz start in 1886 een boekbinderij die later tot boekhandel uitgroeit. De solide basis wordt door hem gelegd! Al die jaren is het bedrijf in familiehanden gebleven. Vanuit Gouda komt Jacobus Amesz naar Rotterdam en vestigt in de Waterloostraat op het huidige nummer 35 zijn boekbinderij. Hij doet het goed want notarissen en andere belangrijke personen vertrouwen hem het binden van akten toe. Hij krijgt vraag naar boeken en zo ontstaat de boekhandel.
In 1892 trouwt hij met Jacoba Maria van Ree, dochter van de koster van de Hoflaankerk. Gezin en zaak breiden zich uit en hij huurt in 1895 een nieuw pand aan de Avenue Prins Alexander. (Die naam verandert in 1900 in Voorschoterlaan.) Achter de winkelruimte werken de boekbinders. Dat werk neemt later af, de boek- en kantoorboekhandel worden belangrijk. In 1918 moet hij het pand kopen of verlaten. Hij besluit tot kopen en wordt voor fl. 18.000,- eigenaar. Weliswaar moet hij het geld lenen, maar wekelijks wordt er afgelost. Jacobus is in vele opzichten een ondernemer: als één der eersten haalt hij gasverlichting in huis en zodra het kan elektriciteit. Telefoon komt zodra mogelijk en het wordt een publieke. Zo trek je ook klanten! Hij maakt lange dagen: voor dag en dauw bezorgt hij de NRC (toen een ochtendblad) en de winkel sluit vaak pas na 22.00 uur.
Inmiddels zijn zoon Koos en dochter Gretha in het bedrijf opgenomen, gevolgd door schoonzoon Freek Roodhorst in de twintiger jaren. Deze laatste voor de administratie en boekhouding. In december 1934 overlijdt Jacobus op 71 jarige leeftijd. Zijn weduwe zet met het genoemde drietal de zaak voort en wordt gesteund door de boekhoudkundige bezigheden van Jaap, die een grote adviserende stem had als oudste zoon en als kundige medewerker bij Helders ijzerwaren. Door de moeilijke crisisjaren en de oorlog ’40 – ’45 heen houdt het bedrijf stand.
In 1945 zijn de planken nagenoeg leeg, maar het herstel zet in. Helaas maakt de weduwe Amesz dit niet meer mee, zij overlijdt in 1946. Zoon Koos sterft in 1955. Een hele slag, want hij was de motor. Maar de overgebleven firmanten geven het niet op. In juni 1956 komt Gijs Roodhorst in het bedrijf. Sedert 1951 werkte hij in boek- en kantoorboekhandels en behaalde intussen de benodigde diploma’s. Inmiddels is ook schoonzoon Freek Roodhorst overleden. (1974) Gretha Amesz, die met haar zuster Neeltje het winkelwerk deed, volgt van verre het wel en wee van de zaak.
Het ondernemerschap zit ook Gijs Roodhorst in het bloed. Alle technische vernieuwingen die nodig zijn om adequaat te bestellen worden door Gijs als onmisbaar gekwalificeerd. Zodra er iets nieuws op de markt komt waarmee hij zijn service naar klanten toe kan verbeteren, wordt aangeschaft. Zo doet in 1984 de eerste computer zijn intree. Allereerst wordt deze gebruikt om de administratie te moderniseren. Zijn vrouw Greetje, doet jarenlang de administratie en door komst van de computer wordt de papieren administratie verleden tijd, maar ook voor klantenbestellingen of herbevoorrading is de computer inmiddels een onmisbare schakel in het bedrijf.
In samenwerking met de studenten van EUR en de ICT’er van Amesz komt er in 1989 een geheel eigen voorraadbeheer programma. Geen enkele boekhandel heeft zo’n programma het is geheel afgestemd op de wensen van de boekwinkel van Gijs. Ook op sociaal- maatschappelijk gebied is Gijs actief en daarvoor ontvangt hij verschillende onderscheidingen. Hij ontvangt o.a. De Erasmusspel en de Paul Nijghpenning en in 2000 krijgt hij uit handen van burgemeester Ivo Opstelten in de Hoflaankerk een Koninklijke onderscheiding. “Als je niet kunt glimlachen, moet je geen winkel beginnen” is zijn motto. Zijn hoffelijke glimlach is altijd zijn handelsmerk geweest.
In 1999 nemen de dochters van Gijs Roodhorst, Miriam en Marga, de zaak over. Een nieuw tijdperk, Dames van Amesz, breekt aan. Vader Gijs, bijna 50 jaar werkzaam geweest in het boekenvak, geeft zijn dochters het volgende advies mee: “Je moet niet klein zijn in het grote, maar groot in het kleine“. Op 18 april 2000 ontvangen de Dames van Amesz van het dagelijks bestuur van de Deelgemeente Kralingen-Crooswijk de Ondernemersprijs 1999, als waardering voor de doorstart van de boekhandel.
De Dames van Amesz zijn, hoe kan het ook anders, hoffelijk, bescheiden en dienstvaardig. Precies zoals de Kralingers het graag zien en daarom kopen generaties Kralingers hier zo graag hun boeken en iets van de lange familietraditie straalt af op de klant. Deze klant is trouwens minder veeleisend dan vroeger het geval was, dan kon er op stel en sprong een HB potloodje nodig zijn omdat zoonlief van de notabele bewoner niet kon wachten en op de parallelle Avenue Concordia werd er dan ook meteen een potlood bezorgd. Bezorgen, dat wordt nu ook nog gedaan, op de fiets of met de scooter, maar ook per auto en dat levert soms als dank een zakje koekjes van Carlier op. In elk geval weten de trouwe klanten, hoe betrouwbaar de Dames zijn.
HOFLEVERANCIER
Op 3 december 2012 werd het predikaat bij Koninklijke beschikking Hofleverancier aan Boekhandel J. Amesz toegekend. De officiële uitreiking van de oorkonde en de onthulling van het wapenschild door de Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, de heer J. Franssen, vond plaats op 14 maart 2013 in bijzijn van een kleine kring genodigden. De receptie om dit met de klanten te kunnen vieren was in de Hoflaankerk en deze bleek te klein voor alle klanten die de Dames en hun vader kwamen feliciteren. Mooi was het, om juist in deze kerk waar grondlegger Jacobus Amesz, de grootvader van Gijs Roodhorst en de overgrootvader van Miriam en Marga, zijn vrouw had ontmoet, dit feest te mogen vieren.
Het geheim van de Dames van Amesz is hun vakmanschap, hun service en het genoegen dat ze scheppen om op zoek te gaan naar dát boek dat onmogelijk leek, zoals bijvoorbeeld de Chinese editie van de Reuzenperzik van Roald Dahl. Zij beleven er een groot plezier aan als een klant enthousiast is met de keuze- en aanschaf van een boek maar ook als kinderen de winkel verlaten met dát boek waar ze zin in hebben. Volgens de Dames hebben die kinderen er een nieuwe ‘vriend’ bij! Is het beoogde boek niet in voorraad, dan kan er besteld worden. Ook daarvoor kun je een beroep op hen doen. De dames leveren snel en adequaat. De Dames kennen hun klantenkring, de voorkeuren en adviseren eerlijk.
Het eerste jaar zonder vader Gijs was een spannend jaar. Zouden de klanten trouw blijven? Dat daar geen twijfel over hoefde te zijn, blijkt uit het feit dat de winkel nog steeds trouw door de klanten bezocht wordt. Inmiddels bestaat de boekhandel al weer 136 jaar. Toen de winkel 125 jaar bestond hebben de dames het prachtige boek ‘Zo oud als de weg naar Kralingen’ cadeau kunnen geven aan hun klanten. In 2021 bij het 135 jarig bestaan ontvingen de klanten een prachtige verjaardagskalender met foto’s uit de wijk. In hetzelfde jaar hebben Miriam en Marga afscheid moeten nemen van hun vader Gijs. Hij overleed op 31 oktober op 89 jarige leeftijd. Hij heeft gelukkig nog 23 jaar kunnen meegenieten van de voortgang van de boekhandel die hij groot gemaakt heeft.
In de voetsporen van hun voorgangers zijn ook de Dames bezig met vernieuwing. Zij promoten het boek op allerlei verschillende manieren. Lezingen, boekpresentaties en signeersessies komen met enige regelmaat voorbij. Klanten ontvangen een mail als er iets te doen is of georganiseerd wordt. Ook de etalage wordt regelmatig vernieuwd, soms met een specifiek thema, maar vooral laten de Dames zien dat hun assortiment up to date is. Inmiddels hebben zij ook een eigen website en een Facebookpagina.